luni , mai 29 2023
Breaking News
Home / Turism / Biserica Prejmer

Biserica Prejmer

Cine a construit biserica Prejmer?

Biserica Prejmer este cea mai cunoscuta biserica fortificata evanghelica din Romania. In acelasi timp se poate spune ca este una dintre cele mai cunoscute biserici evanghelice din estul Europei.

Foarte multe discutii au aparut in legatura cu aceasta biserica, deoarece oamenii sunt foarte curiosi. Isi doresc sa afle cat mai multe informatii referitor la biserica fortificata Prejmer, cunoscuta si sub denumirea de “Bijuteria Transilvaniei”.

In randurile urmatoare vom prezenta informatii foarte utile in ceea ce priveste aceasta biserica. In doar cateva minute aflati cand a fost construita biserica, cine a construit-o, dar si alte informatii foarte interesante. Ramaneti asadar alaturi de noi!

Biserica Prejmer: Cine a construit-o?

Foarte multe persoane doresc sa afle cine a construit aceasta biserica, dar si cand a fost construita. Ei bine, avem un raspuns concret in aceasta privinta.

Biserica PrejmerAsadar, constructia acestei biserici a fost inceputa de catre Cavalerii Teutoni in anul 1218. Cu toate acestea, nu ei au fost cei care au dus constructia la bun sfarsit. Au fost alungati din aceasta regiune, astfel ca localitatea din Tara Barsei a trecut sub dominatia calugarilor cistercieni de la Carta (Kerz).

Asadar, calugarii cistercieni au terminat de construit biserica Prejmer care exista si in zilele noastre. Este una dintre cele mai vechi biserici de pe teritoriul Romaniei.

Planul in forma de cruce greaca a fost modificat in perioada 1512-1515 prin anexarea a doua nave laterale inegale si prin extinderea navei centrale. Deasupra careului a fost ridicat in anul 1461 un turn clopotnita.

Cladirea bisericii nu a fost niciodata fortificata, ci mai degraba a fost protejata de zidul de incinta care este inalt de 14 m. Este de asemenea intarit cu cinci turnuri de aparare, cu zwinger si sant de apa. O caracteristica valoroasa pastrata pana azi o reprezinta camerele de locuit si camarile de provizii desfasurate pe 4 niveluri pe fata interioara a zidului, avand in spate drumul de straja.

Interiorul simplu al bisericii nu pastreaza urme de fresce, iar pictura de sec. XIX a fost indepartata cu ocazia restaurarilor. In interiorul bisericii atractia principala o reprezinta altarul triptic, cu scena crucificarii pe panoul central.

Curiozitati despre biserica de la Prejmer

Acum ca ati aflat cine a construit biserica Prejmer, cu siguranta doriti sa aflati si alte informatii interesante. Ei bine, mentionam faptul ca aceasta biserica reprezinta alaturi de Cetatea Prejmer, cel mai vechi obiectiv turistic al judetului Brasov. Este cunoscuta ca fiind “Bijuteria Transilvaniei” si atrage in fiecare an zeci de mii de turisti din toata Romania si din diverse tari.

In cazul in care nu stiati, biserica fortificata Prejmer face parte din Patrimoniul UNESCO, incepand cu anul 1999. In acelasi an, in Patrimoniul UNESCO au fost introduse si alte biserici fortificate.

Totodata mentionam faptul ca face parte din Ghidul Michelin, si este singurul obiectiv turistic din tara notat cu trei stele. Nu exista nici o alta locatie, nici un alt obiectiv turistic care sa aiba trei stele in Ghidul Michelin. Acesta este un motiv de mandrie fara doar si poate pentru localnici, ca au asa biserica renumita in comuna.

Nu in ultimul rand, mentionam faptul ca biserica Prejmer este un obiectiv turistic care atrage nu doar pentru istoria si cultura sa. Multe cupluri aleg sa isi faca pozele de nunta langa zidurile bisericii. Chiar si pozele care sunt incarcate pe Instagram sau Facebook sunt facute acolo, deoarece decorul este cu adevarat fabulos.

Close