marți , decembrie 3 2024
Breaking News
Home / Casa si Gradina / Bitum Asfalt

Bitum Asfalt

Tot ce trebuie sa stiti despre bitum asfalt

Cand se discuta despre bitum asfalt, trebuie sa stiti ca este vorba despre un material folosit la fabricarea asfaltului. Acesta se formeaza prin distilarea titeiului. Are proprietati de impermeabilizare si adezive. Mai multe detalii in ceea ce priveste bitumul puteti descoperi citind articolul pana la final.

Bitum asfalt: Informatii generale

Productia de bitum prin distilare elimina componentele titeiului mai usoare, cum ar fi benzina si motorina, lasand in urma bitumul „mai greu”. Producatorul il rafineaza adesea de mai multe ori pentru a-si imbunatati gradul.

Bitumul poate aparea si in natura: depozitele de bitum natural se formeaza pe fundul lacurilor antice, unde organismele preistorice s-au degradat de atunci si au fost supuse caldurii si presiunii.

Bitum AsfaltBitumul este vascos, lichid sau solid nevolatil. Bitumul este un sistem coloid complex ale carui proprietati chimice depind de proprietatile titeiului din care este produs. Bitumul pur este o dispersie coloida a particulelor microscopice de asfalt (faza de dispersie).

Compozitia chimica a bitumului este un amestec de diferite hidrocarburi cu molecule de oxigen, sulf si azot. Hidrocarburile prezente in bitum sunt in mare parte naftena condensata si inele aromatice cu un numar mic de lanturi laterale de parafina.

Fractia de masa a hidrocarburilor este de 75-85%, hidrogen 9-10%, oxigen 2-8%, sulf 5-7% si azot 0,1-0,5%. Bitumul este partial sau complet solubil in diversi solventi organici. Fractiile dizolvate ale bitumului insolvent se numesc maltene sau petrole, iar fractiile nedizolvate se numesc asfaltene.

Maltenele sunt un amestec de rasini si ulei si sunt un agent de dispersie. In cea mai mare parte, proprietatile fizice ale bitumului depind de gradul de dispersie al asfaltenelor in maltene.

Intelegerea bitumului

Despre bitum asfalt trebuie mentionat ca este folosit in general pentru uz industrial. Asfaltul a fost folosit pentru prima data pentru caracteristicile sale naturale de adeziv si impermeabilizare. A fost folosit pentru a lega materialele de constructie impreuna, precum si pentru a captusi fundul navelor.

Asfaltul este compus din hidrocarburi complexe si contine elemente precum calciu, fier, sulf si oxigen. Calitatea materialului si usurinta productiei depind de sursa si tipul de titei din care provine. Materialul este folosit cel mai des la asfaltarea drumurilor.

Utilizarile bitumului

Asfaltul este un amestec de lichide organice dense, lipicioase, vascoase, compus in principal din hidrocarburi aromatice policiclice, existente in mod natural sau obtinute prin distilarea titeiului.

Bitumul natural sau brut este o forma de petrol lipicioasa, asemanatoare gudronului, care are forma atat de groasa si grea incat trebuie incalzita sau diluata inainte de a curge. La temperatura camerei, seamana mult cu melasa rece. Asfaltul rafinat este fractia reziduala (inferioara) obtinuta prin distilarea fractionata a titeiului. Este fractia cea mai grea si cea cu cel mai mare punct de fierbere, fierbinte la 525 °C (977 °F).

Bitumul este folosit in principal pentru asfaltarea drumurilor. Celelalte utilizari ale sale sunt produsele de hidroizolatie, inclusiv utilizarea asfaltului in productia de pasla pentru acoperis si pentru etansarea acoperisurilor plate.

Utilizarea bitumului pentru asfalt

Pentru a fabrica asfaltul este nevoie de bitum asfalt, care are rol de liant. Alaturi de acesta se mai folsesc agregate minerale precum nisip sau pietris. Se amesteca aceste componente (agregatele si liantul) la o temperatura ridicata, pentru a se obtine asfaltul. Rolul bitumului este de a tine impreuna agregatele in amestec. Odata ce asfaltul este obtinut, acesta este turnat in straturi si compact.

Check Also

Termopane Salamander Brasov

Termopane Salamander Brasov

Ce motive am sa aleg termopane Salamander Brasov? Atunci cand vreti sa faceti o achizitie …

Close