Amenajament pastoral
Pajistile din Romania au o raspandire ce insumeaza aproximativ 4,9 milioane de hectare. In acest sens, Romania ocupa, in Europa, locul V dupa Franta, Marea Britanie, Spania si Germania. Pajistile din Romania reprezinta 33% din totalul suprafetei agricole, constituind o parte din bogatia noastra nationala. Din acest motiv, un amenajament pastoral este vital pentru dimensiunea resurselor de furaje dar si pentru calitatea acestora. Inaintea implementarii amenajamentelor, pajistile erau exploatate de persoane care nu respectau conditiile de intretinere ale acestora.
Importanja majora a pajistilor intretinute eficient
Pajistile sunt un element central al sistemelor de agricultura durabila, raspunzand exigentelor cererii de alimente sanatoase. Mai mult, pe langa rolul lor de a furniza furaje pentru animale, pajistile au si o importanta in dezvoltarea rurala. Aceasta se reflecta si prin conservarea biodiversitatii, imbunatatirea fertilitatii solului, prevenirea inundatiilor si a alunecarilor de teren. T. a realizat importanta pajistilor, motiv pentru care ofera servicii de amenajament pastoral.
Inca din vremuri stravechi, iarba crescuta de pajisti a constituit furajul de baza pentru cresterea animalelor ierbivore. Acest lucru a permis dezvoltarea primelor civilizatii umane si subzistenta noastra timp de mii de ani. In zilele noastre, sistemele pentru cresterea animalelor trebuie sa poata face fata necesitatilor de hrana in crestere. Din pacate, gospodarirea nerationala a pajistilor, combinata cu actiunea factorilor naturali a condus la degradarea acestora.
Amenajament pastoral
T., prin orice amenajament pastoral, doreste sa realizeze stoparea procesului de degradare a pajistilor si mentinerea calitatii furajelor. Pentru conservarea pajistilor este necesara realizarea nor planuri speciale de management. Acestea trebuie sa contina masuri specifice de ingrijire, recoltarea la timp a fanetelor si folosirea rationala a pasunilor. Scopul unui amenajament pastoral este de a reglementa in timp si spatiu producerea erbacee din pajisti. La finalul lucrarilor, pajistea trebuie sa dea randament maxim si sa isi mentina biodiversitatea. T. se ingrijeste de toate aceste conditii, in vederea obtinerii rezultatelor optime.